StoryEditor

Likvidacije s potpisom mafije

Crna hronika02/05/2022 u 21:15 h
Prema podacima MUP-a RS-a, u posljednjih 10 godina na području ovog entiteta bilo je desetak mafijaških ubistava, a iz FUP-a navode da su u 2021. od 17 ubistava tri neriješena

Zahvaljujući dešifrovanju komunikacije koja se odvijala između kriminalaca na aplikacijama Sky i Anom, istražni organi u našoj zemlji riješili su nekoliko slučajeva ubistava koja su godinama bila neriješena. U toku je prikupljanje ostalih dokaza, kako bi ti slučajevi mogli pred sud. Ipak, veliki broj zločina ostao je i do danas nerasvijetljen. Federalna uprava policije je u prošloj godini evidentirala ukupno 17 ubistava. U tri slučaja do danas nisu otkriveni počinitelji.

11 ubistava

Prema podacima MUP-a Republike Srpske u posljednjih 20 godina u Banjoj Luci nije riješeno 11 ubistava, a u 10 posljednjih godina na području RS-a je bilo desetak profesionalnih mafijaških ubistava. Velikom broju njih je zajednički način egzekucije, ali i to da su istražitelji nemoćni.

Stručnjaci za bezbjednost navode da je tim ubistvima jedna stvar zajednička, a to je potpis mafije.

Većina ubistava izvedena je po ugledu na likvidacije zemunskog klana. Žrtva se prati, nađu se slabe tačke, a nakon ubistva policija jedino uspije pronaći zapaljeno vozilo i uništeno oružje. Ubice obično koriste automatske puške ili snajpere.

Po načinu izvršenja likvidacije Ruška Pajića, Jasmina Imširovića, zvanog Žabin, Nebojše Čubrilovića, Milana Vujičića, Čede Đokića, Siniše Miličevića, Senada Kobilića, Damira Ostojića i Slaviše Ćuluma liče na profesionalna mafijaška ubistva. Pretpostavlja se da su u većini ovih neriješenih slučajeva ubice došle iz neke od susjednih zemalja, što dodatno otežava istragu.

Ruško Pajić je ubijen 22. februara 2010. u sačekuši ispred vikendice njegovog kuma u Čokorskim poljima u Banjoj Luci. Ubica ga je čekao sakriven iza vikendice. Kada se Pajić zaustavio u dvorištu, u njega je ispalio više hitaca iz automatske puške, koja nikada nije pronađena. Dva kilometra od vikendice pronađen je zapaljen Audi.

Imši­ro­vić je ubi­jen 21. aprila 2013. godine u sa­če­ku­ši is­pred zgra­de gdje je ži­vio u Banjoj Luci. Ko­mši­je su za­ču­le uzvike: “Polici­ja, po­li­ci­ja”, na­kon če­ga su ispa­lje­na dva hi­ca, ko­jima je Imši­ro­vić pogođen u srce i u gru­di.

Čubrilović je ubijen 1. oktobra 2015. godine u sačekuši ispred kuće koju je iznajmio u Banjoj Luci. Ubica je sačekao da izađe iz vozila, a zatim u njega ispalio više hitaca.

Milan Vu­ji­čić Vuj­ke ubi­jen je hi­ci­ma iz oru­žja is­pred gra­diškog ka­fi­ća Ka­sper 10. oktobra 2015. Po­go­đen je je­dnim met­kom u grudni koš, a ispa­lje­na su če­ti­ri met­ka. Ut­vrđe­no je da se ra­di o kla­si­čnoj sa­če­ku­ši.

Đo­kić je ubijen 1. avgusta 2016. hi­ci­ma iz snaj­pe­ra dok je sa suprugom sjedio na terasi, na trećem spratu zgrade u centru Zvornika.

Snajper

Siniša Miličević Tigar ubijen je 31. maja 2018. oko 22.40 u klasičnoj sačekuši ispred njegove zgrade u Dabrobosanskoj ulici u Istočnom Sarajevu. Ubica ga je čekao, a kada je Miličević krenuo prema ulazu, prišao mu je s leđa i ispalio četiri metka. Zatim je u njega ispalio još tri metka dok je bio na zemlji.

Senad Kobilić je ubijen 23. jula 2018. u Gradišci. On je likvidiran hicem iz snajpera dok je sa društvom sjedio ispred kafića Dom u selu Liskovac. D. P.

#MUP RS#LIKVIDACIJA#UBISTVA
02. maj 2024 07:13